3. februar 2013

Spisskummen


Spisskummen, spisskum, spisskarve eller jeera (latin: Cuminum cyminum, engelsk: cumin) 

Foto: Paul Goyette / CC: by-nc-sa/2.0

Vidunderlige aromatiske spisskummen! Hva hadde verden vært uten? Det er ikke mulig å tenke seg det arabiske, det mellomamerikanske eller det asiatiske kjøkken uten spisskummen. Spisskummen er hovedingrediensen i tacokrydder, det er fremtredende i marrokansk tagine, i meze, hummus, falaffel, kjøttretter og fiskeretter fra Midtøsten. Spisskummen setter tonen i bønneretter fra Mellom-Amerika, i supper og farseretter fra Sørøst-Europa og i curryer fra både India og Thailand. Det er ett av mange krydder i komplekse gryteretter fra Sentral-Asia, og nesten det eneste krydderet i den enkleste beduinmat fra Egypt. Det er vanskelig å tenke seg andre kryddere som er mer avgjørende i å gi tradisjonelle retter verden over deres karakter.


Foto: Joshua Bousel /  CC: by-nc-sa/2.0

Spisskummin er tørkede frø fra en plante i persillefamilien, med opprinnelse øst i middelhavsområdet. Spisskummen har en varm, pepperaktig, nøttete og litt besk aroma, og gjør seg godt sammen med matvarer som bønner og linser, kylling, fisk, lam, svin, ris, couscous, potet, aubergin, tomater og egg.

De fleste er nok vant til å kjøpe spisskummin ferdig malt. Men du kan også kjøpe krydderet som hele frø.  Ferdig malt krydder bør betraktes som en ferskvare, og mister mye av smaken etter noen få måneders oppbevaring i kjøkkenskapet. Kjøper du hele frø holder krydderet på smaken mye lenger. Da maler du opp frøene i en morter eller krydderkvern før bruk. Hele frø har også den fordelen at du kan riste dem i pannen før du maler dem. Da får du en enda dypere, enda mer nøttete, herlig aroma. Å riste spisskummen er gjerne obligatorisk før krydderet blandes sammen i en curry.

Spisskummen inngår ofte i krydderblandinger som tacokrydder, garam masala, karri, ras el hanoutharrissagrillkrydder og mange mange andre.

Spisskummin har definitivt hatt sin plass i verdenshistorien. Arkeologiske utgravninger i Midtøsten tyder på at spisskummen har vært i bruk siden oldtiden. Faktisk ble spisskummen brukt som en del av mumifiseringsprosessen i faraoenes Egypt. I India er spisskummen  brukt minst like lenge som i Midtøsten og Sør-Europa, ikke bare i matlaging, men også i ayurvedisk medisin. Spisskummen er også nevnt i både det gamle og det nye testamentet, og de gamle grekerne satte spisskummin på bordet, omtrent som vi gjør med salt og pepper i dag. I middelladeren var spisskummen en av de mest populære og tilgjengelige krydderne for kryddergale europeere, og med spanjolene fant spisskummen også veien til den nye verden på 1400-tallet.

Både gamle kjerringråd, tradisjonell medisin, og nyere medisinsk forskning tyder på at spisskummen kan ha en rekke helsemessige fordeler. Spisskummen er antiseptisk og inneholder  jern og antioksidanter. Krydderet skal blant annet virke positivt inn på blodsukkeret for diabetikere, være bra for fordøyelsen og skal motvirke benskjørhet.

Kilder:
Wikipedia: Cumin
Marks Daily Apple: The Health Benefits of Cumin
Bilde: wikipediapublic domain


Fakta:

Familie: Apiaceae
Genus: Cuminum
Art: Cuminum Cyminum
Opprinnelse: Middelhavsområdet til Øst-India.
Kjøkken: Midtøsten, Mellom-Amerika, store deler av Asia, Sør-Europa, Nord-Afrika.
Helse: Mot høyt blodsukker, benskjørhet, anemi, fordøyelsesplager.
Må ikke forveksles med: karve (også kalt kummin)


Noen oppskrifter med spisskummen:Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar